Чудили ли сте се някога защо толкова настоятелно се препоръчва четенето на приказки на децата? Какво толкова има в тези истории, разказани на хартия? Все пак, живеем във време, в което почти всичко е дигитално, пресъздадено на филм или видео. Защо все още се държи на четенето от книжка?

След като поставихме толкова въпроси, следва и да им дадем отговор. Е, така, както ги разбираме.

Основната причина, за да бъде препоръчвано толкова горещо четенето на детски приказки, е развитието на въображението. Когато се гледат видеа, образите и действието се налагат на детето и то приема това, което вижда. А при приказките, неговото въображение създава лицата и дрехите на героите, според това, което чува. През останалото време детето има възможност да разсъждава, да мечтае, да си представя различни сценарии на историята. Често децата се припознават в главния герой и искат да приличат на него. Представят си, че заемат неговото място и те са действащите лица. Всичко това е толкова сладко и е неизменна част от порастването.

Освен това, когато детето е малко и родителят чете приказка, това създава близост между тях и специални моменти. Това става най-често вечер, когато пижамите са облечени, а зъбите измити.

Всички нюанси от характерите и мислите на героите са трудни за постигане на видео. Когато са написани в книгата и прочетени, детето разбира моралните дилеми, пред които е изправен главният герой. Разбира мислите, чувствата и подбудите му. Така се учи на някои морални норми и се радва на успехите.

Някои от световните класики са подложени и на големи критики по отношение на негативните герои. Те често се смятат за твърде жестоки, за да присъстват в ежедневието на децата, но пък са се доказали като наистина вдъхновяващи и много впечатляващи. Предлагат един по-различен поглед върху отношенията между хората, възпитават състрадателност, доброта и смелост в личните избори.

Разбира се, ползите от четенето на приказки носи и чисто практически ползи – извличане на информация от текст. Да разбират това, което им се чете, е важно умение за обучението им в предучилищна и училищна възраст. Следенето на сюжета и новите думички, които се учат, обогатяват речника и развиват когнитивните способности. Затова, освен удоволствието, четенето на детски книжки е важно за умственото развитие на децата.

Детска книжка за подарък – това е сред най-често избираните дарове за малчуганите. Има приказки както за най-малките, така и за по-големите, като сложността на сюжета, самата идея и героите, всичко е съобразено с възрастта на детето. Те са универсален подарък и за момичета, и за момчета.

Можете да изберете подходящата за вашето дете или за подарък. Съветваме ви да поръчате опаковане за подарък, ако е възможно, или пък да вземете подходяща подаръчна торбичка и картичка към нея. Напишете лично послание, за да направите подаръка още по-специален.

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge