Резките и безпричинни помени в настроенията, наречени още  афективни разстройства се характеризират с редуване на приповдигнатост или потиснато и меланхолично настроение. Симптомите могат да бъдат стресиращи за околните и тези промени в моментното състояние предизвикват редица въпроси по отношение на начините за справяне с психичното разстройство. Епизодичността е придружена от стрес и напрежение. Тя може да е в лека или доста тежка форма, която да повлияе не само върху емоционалното състояние на пациента, но и чрез неговите действия и бездействия да предизвика млошаване на физическото здраве. Това заболяване е известно в психологията като циклофрения. Макиакално депресивната психоза е редуване на два вида напълно противоположни епизоди – силна депресия и меланхолия с приповдигнато настроение.

И двете фази са пагубни за психичното здраве на пациента. При първата се наблюдава силна апатия към живота, нежелание да се вършат дори най-елементарни ежедневни действия, отпуснатост, забавена мисловна дейност. Това води след себе си силна тревожност, като симптомите са безсъние, забавени физически действия или дори липса на такива, плачливост, силно чувство за вина. При тази фаза на циклофренията е установено и повишаване на опитите за самоубийство при пациентите, което е реална заплаха за техния живот. Причините могат да бъдат моментни състояния като бременност, пубертет, раждане, месечен цикъл при жените или климакс, както и заболявания. Определено тази епизодичност се приема от психиатрите и като наследствена предразположеност и те винаги търсят причинителя му.

При втората фаза на циклофренията се наблюдава маниакалност и приповдигнато настроение. Този епизод се характеризира с повишена жизнерадостност, която е придружена от безпокойство и лесна раздръзнителност. Прекалената активност води до безпорядък и логично подреждане на мислите. Това състояние е твърде изморително за околните, тъй като те не виждат логика нито в действията, нито в думите, които пациента изрича. Прекалената динамика, хаос и безпорядък да лишени от смисъл и това действа изключително уморително на близките на хората, които са в този епизод на циклофрения. Не може да се каже, който от двата епизода е по-опасен за пациента, защото в крайна сметка с промяната в поведението си и неустойчивото си настроение те нарушават не само своето качество на живот, но това дава отражение и върху околните.  Циклофренията задължително трябва да бъде лекувана. Симптомите са тревожни и могат трайно да увредят не само психичното , но и физическо здраве на пациента. Както меланхоличното поведение и честите мисли и опити за самоубийство, така и прекаленото самочувствие и повишено настроение са причина да се потърси помощ с психотерапия. Тези разстройства не са напълно обясними и разгадани от специалистите, но все пак има методи, с които може да се повлияе върху състоянието на пациента.

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge