Батерия за лаптоп – как да съживим старата такава?

Повечето лаптопи имат батерии, които издържат около 3-5 години или са създадени с цикъл от 1000 зареждания. Всеки път, когато зареждаме една батерия за лаптоп, нейният пълен капацитет намалява. Ако в началото е издържала около 3.5 часа, след около година използване тя ще се изтощава за по-малко от 3 часа.

Ако капацитетът на вашата батерия вече е намалял, има някои неща, които могат да се изпробват преди да я отпишете.

Преди да започнете, имайте предвид, че капацитетът на вашата батерия за лаптоп не може да бъде чудотворно възстановен напълно. Той се губи с времето поради химичните реакции, които се състоят в батерията докато тя захранва лаптопа. Макар че тези реакции не могат да бъдат спрени, има едно решение, което може да удължи живота и. При много от лаптопите, измервателят на нивото на т, вграден в операционната система, губи синхрон и не засича наистина актуалното ниво. С други думи, измервателят може да показва, че ви остават две минути енергия, а всъщност да има 20, или пък обратното.

В такъв случай, вашата батерия за лаптоп трябва да се калибрира. За целта, първо заредете на 100 процента, след което я дръжте на зарядното поне 2 часа. След това махнете зарядното и променете настройките на захранването – екранът никога да не се изключва или затъмнява. След това изтощете батерията напълно – оставете лаптопа включен поне пет часа и не го закачайте, дори и да се изключи. Накрая заредете батерията напълно и ще видите, че измервателят показва по-точно заряда, а също така е много вероятно издръжливостта ѝ да се е увеличила.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Разликата между механична и обикновена (мембранна) клавиатура

След като калибрирате своята батерия, трябва да вземете някои мерки за да запазите състоянието ѝ. Погрешна е представата, че най-добрият начин да запазите живота ѝ, е да не я ползвате. Всъщност батериите са като мускулите – те трябва да се използват редовно, за да останат „във форма“. Най-добре е да използвате лаптопа си веднъж дневно – на дивана пред телевизора, във влака или в някое заведение. Ако нямате намерение да използвате лаптопа за известно време, не е добре постоянно да я зареждате му през този период. Най-доброто решение е да я извадите и да я оставите на сухо и проветриво място.

Кога е време да изхвърлим старата си батерия за лаптоп? Отговорът, макар и учудващ, е „никога“. Батериите съдържат много токсични химикали, които не бива да се озовават в сметищата. За щастие, има специализирани места, които могат да се погрижат за безопасното разграждане. Време е да си купите нова батерия за лаптоп тогава, когато от старата е останал около 25 процента от оригиналния ѝ капацитет – около 30-40 минути в зависимост от вида.

Как да се грижите за батерията на лаптопа си, за да работи по-дълго време?

Съвременните операционни системи приканват, да включите лаптопа на режим на батерия, когато прекалено дълго време той се използва като стационарна станция, т.е. не се мести, и работи на захранващ кабел.

Много е важно периодично да работите на батерия.

Например, удачно решение е всеки месец, поне по един път да изхабите капацитета на батерията напълно, след което да я презаредите.

По този начин можете да увеличите с няколко години работоспособността й.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг стратегии
Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment