Ауспуси за мотори

Изпускателната система е една от най-недооценените части на мотоциклета сред обикновените хора. Най-често срещаното погрешно схващане е, че ауспухът е просто звук. Всъщност изпускателната система е от голямо значение за ефективната работа на двигателя. Ето защо заслужава внимание.

Каква е функцията на ауспуха за мотора?

 • Отстраняване на газовете от двигателя;
 • Подобряване на пълненето на двигателя (в резултат на това увеличаване на мощността);
 • Гасене на пламъка от остатъците от горивната смес;
 • Охлаждащи газове и отвеждането им към задната част на мотоциклета
 • Екологичност
 • Намаляване на шума

Отстраняването на газовете и подобряването на пълненето на двигателя е първата, основна задача на изпускателната система. Малко хора знаят напълно за този принцип, мнозина са твърде фиксирани върху промяната на звука. Работата на двигателя е предимно циклична. Съответно изпускателната система е обвързана със същия цикъл. Вълните от газове, които постоянно циркулират в изпускателните тръби, имат различни диапазони на налягане: високо и ниско.

Последователност в идеалната работа на изпускателната система:

 • Отвор на входния клапан;
 • Образуването на поток с ниско налягане, насочен към въздушния филтър;
 • Към края на дюзата вълната от ниско налягане на газа се отразява частично и се създава повишено налягане;
 • Отваряне на изпускателния клапан;
 • Образуване на поток с високо налягане към края на изпускателната система;
 • Отразяване на потока от газове под формата на ниско налягане.

Откъде идва отражението на потока?

За да се охладят газовете най-бързо в ауспуха, трябва да се разширят. За тази цел той трябва да е с по-голям обем, за предпочитане няколко пъти по-голям от обема на цилиндъра на мотоциклета.

Представете си, че рязко изсипвате кофа с вода през фуния с тясно гърло. Водата, разбира се, няма да може да мине през фунията и част от нея ще я разпръснете наоколо. Приблизително същото се случва вътре в изпускателната система, рязко изпускане на нагретите газове, които моментално се разширяват, но нямат време да излязат напълно от кухината на тръбата. Оттук и отразяването и връщането на потока на вече намаленото налягане. 

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да изберем перфектния монитор за геймър?

Идеалната изпускателна система, е да се изчисли дължината на всмукателния момент, така че отразените газове да имат време да се върнат до момента, в който клапанът се отвори. Тогава, според законите на физиката, пълненето на цилиндъра се увеличава, както и мощността на двигателя.

Ако отразеният газов поток се върне към изпускателния клапан, преди да се затвори, той ще избута част от изгорелите газове обратно.

Гасене на пламъка, охлаждане на газовете и отклоняването им към задната част на мотоциклета

Втората функция на изпускателната система е – предпазва водача повече от мотоциклета. 

Горещите газове трябва да се охладят, което се случва в тръбите, и така че саждите, димът и горещият въздух да не пречат на водача, а да се отвеждат в опашната част. Това успешно съчетава необходимия обем на изпускателната система с желаната дължина на извеждане. В идеалния случай разположете края на тръбите така, че газовете да не излизат върху чувствителните части на мотоциклета. 

Екологичност

Колкото по-нов е моделът на мотоциклета, толкова по-усъвършенствана ще бъде изпускателната система, която има добавки под формата на катализатори и филтри.

Намаляване на шума

Изпускателната система много често се нарича начинът, по който мотоциклетът диша. Когато системата е дефектна, замърсена или несъответстваща, мотоциклетът ще пострада при такта на изпускателната система, вероятно ще се задави. Но добре настроеният ауспух може да подобри работата на вашия мотоциклет.

Не забравяйте, ако имате проблем с ауспуха на Вашият мотор, автосервиз Еко Трафик предлага услуги с компетентни специалисти, които ще направят най-доброто за Вас.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment