Посещение при психолог – 6 важни правила


Приключила е първата сесия с психолог. За какво трябва да ви предупреди в началото и на какви „сигнали“ трябва да обърне внимание клиентът при срещата с експерт? Какво можете да очаквате от професионален консултант и на какво не трябва да разчитате?

Преди да се включи в краткосрочна и още повече в дългосрочна психотерапия, клиентът трябва да се погрижи за собствената си безопасност. Състои се от няколко параметъра. За какво трябва да се споразумеят двете страни ?

Експерти смятат, че при работа с клиент най-важните въпроси са психологическата етика. Уви, в България работата на психолозите не е регламентирана със закон и от няколко години се водят дискусии за необходимостта от приемане на закон за психологическите услуги на населението.

Докато такъв документ не бъде приет на държавно ниво, всяко направление на психологията създава свои собствени етични кодекси. В някои отношения те са различни, в някои отношения са сходни.

1. ЗАЩО ВИ НЕОБХОДИМ ДОГОВОР

Откъде започва психотерапията? Дори за тези, които вече са били в кабинета на психолога, понякога се превръща в откровение, че между участниците в процеса има сключен договор.

„Не винаги трябва да е писмено споразумение, можете да се споразумеете устно“. Но първата среща клиентът по правило се притеснява и може да забрави какво е договорил със специалиста. Затова предпочитаме договор на хартия.

Това не е правен документ, това е просто визуализация на споразуменията, измама за бъдещето. Дори не е нужно да го подписвате – можете да го изпратите по пощата.

2. “ГАРАНЦИЯ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ”

Ако клиентът се съгласи с писмена фиксация, аудио или видеозапис на сесиите, тогава психотерапевтът е длъжен да ги съхранява на защитено от трети лица място. При първо искане той е длъжен да покаже записите на клиента.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Хранене без глутен

Ако клиентът възрази срещу някакви бележки, дори в тетрадка, терапевтът трябва да се подчини и да разчита на собствената си памет.

Консултацията трябва да се провежда в „безопасно” пространство, където няма непознати, а самият терапевтичен процес не трябва да се намесва от обаждания и съобщения по телефона.

3. КОГА ТЕРАПИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТКАЗАНА

В някои случаи терапевтът може или дори трябва да откаже да работи с клиент. „Има такова нещо като компетентност. Ако например не специализирам по семейна терапия или нямам психиатрично образование, съм длъжен да го изоставя и при желание да го прехвърля на по-компетентен специалист “, обяснява психологът

В противен случай рискът да го нараните е много голям. Има въпроси на ръба на клиничната психология или дори психиатрията, които един неопитен психолог може да не види, да не осъзнае, а това от своя страна да доведе до проблеми занапред.

4. НЕ ПИПАЙТЕ!

На първата среща е необходимо да се изясни в коя парадигма работи специалистът. „Ако клиентът не толерира докосването на непознат, значи не му е мястото в кабинета на терапевт, ориентиран към тялото.”

Ако психотерапевтът каже, че се занимава с психоанализа, и в същото време си позволява да ви докосне, това е алармен сигнал. В тази парадигма е забранено не само да се докосва, но често дори да се намира в зрителното поле на клиента по време на сеанса

5. СРЕЩА ПСИХОЛОГ – КЛИЕНТ

Различните училища имат свои собствени изисквания за връзката „психолог-клиент“ извън офиса. Определено табу са сексуалните отношения. В основните направления подобни случаи са сигурна стъпка към дисквалификация и отлъчване от психотерапевтична работа. Ако сте попаднали на добър психолог, то той знае всичко това.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Zdrave.biz - портал за здраве, полезни съвети и здравословно хранене

Има училища, в които дори е забранено да бъдете в една и съща стая извън работното време: ако психологът се окаже в същия театър и ресторант като неговия клиент, професионалистът е длъжен, без да се преструва, че е запознат, да напусне залата . Понякога дори не е позволено да се поздрави при случайна среща. Всичко зависи от професионалния кодекс на конкретно училище.

6. БЕЗ РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ

Ако по време на сесията се появи остра тема, която предизвика буря от емоции у клиента, психологът трябва да предупреди, че внезапните движения не трябва да се правят в рамките на 48 часа (или 72, или дори две седмици).

Надяваме се, че статията Ви е била интересна и полезна.

Оценка на публикацията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment