5 развенчани мита за хладилните уреди

Когато става въпрос за хладилници и съхранение на храна, може да се сблъскате с противоречиви съвети или направо с дезинформация. В тази малка статия ще разгледаме 5 от най-големите митове, свързани с хладилниците, и ще изясним фактите.

 Мит № 1: “Циферблатът за измерване на температурата ви показва точната температура в хладилника”

 Макар че е важно да настроите температурата на хладилника си с помощта на циферблата вътре, не е сигурно, че това ще бъде точната температура вътре. Редица фактори могат да повлияят на вътрешната температура на уреда, така че единственият сигурен начин да разберете колко хладен (или топъл) е вашият хладилник е да използвате термометър. Идеалната температура на хладилника е между 3 и 4°C.

Мит № 2: “Не е проблем да размразявате замразена храна върху плота”

 Оставянето на замразена храна върху работния плот може да я размрази малко по-бързо, но така каните бактерии на партито! Винаги е най-добре да размразявате замразената храна в хладилника или в микровълновата фурна и да я използвате веднага след като се размрази. Ако мариновате храна, най-добре е това също да става в хладилника.

Мит № 3: “Содата за хляб е най-подходяща за абсорбиране на неприятните миризми в хладилника”

Макар че содата за хляб ще абсорбира до известна степен неприятните миризми в хладилника ви, активният въглен всъщност е по-добър в това отношение. На пазара се предлагат много дезодоранти, затова проверете дали този, на който се спрете съдържа активен въглен.

 Мит № 4: “Остатъците ще се запазят няколко седмици”

Никой не обича разхищението на храна, а някои дори казват, че студената храна вкъщи е по-вкусна на следващия ден! Но ако не можете да си спомните кога сте приготвили ястието, което стои на рафта в хладилника ви, или кога е дошъл разносвачът, значи е време да изхвърлите тези остатъци. Четири дни в максималния срок, в който трябва да съхранявате всякакви остатъци.

Мит № 5: “Няма значение къде какво се поставя в хладилника”

Добре организираният хладилник е нещо повече от добро домакинство. Някои области във вашия хладилник, като например вратите, са по-топли от други. Освен това топлият въздух се издига нагоре, така че температурите са малко по-високи на горните рафтове. Ето защо някои продукти е по-добре да се съхраняват на долните рафтове, докато други могат да се разположат добре на рафта на вратата.

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment