Архив October 2020

SolidWorks е CAD решение, на което много разчитат много хора. Софтуерът съществува от средата на 90-те години и може да се похвали с милиони активни потребители от около 80 страни. Той се основава на параметрично моделиране и се използва главно за създаване на 3D модели и сглобки. SolidWorks позволява на инженерите да запазват своите модели във формат STL, а именно това е  форматът, необходим за обработка на 3D модел  със софтуер за 3D принтиране.

Софтуерът SolidWorks е разработен още през 1993 г., когато Джон Хирштик, член на екипа на MIT Blackjack, наема екип от инженери, за да създаде първото достъпно и достъпно решение за 3D моделиране. По това време AutoCAD, излязъл през 1989 г., е ограничен единствено до създаване и редактиране на 2D геометрия. По този начин SolidWorks става първият софтуер, който осигурява на инженерите възможност да съживят своите творения.

SolidWorks стана изключително популярен и Dassault Systèmes реши да го придобие през 1997 г. за 320 милиона долара. По това време Dassault Systèmes е известен със своето решение CATIA, пакет за управление на жизнения цикъл на продукта, който съчетава дизайнерски, инженерни и производствени функции, използвани за автомобилната, космическата и авиационната индустрия. По същество SolidWorks е просто по-лека версия на CATIA. 

Защо SolidWorks е толкова специален?

Както вече споменахме, SolidWorks е CAD софтуер, базиран на параметричен дизайн. Параметричният дизайн е процес, който изяснява връзката между намерението на проекта и реакцията му. Една от ключовите характеристики на параметричните модели е, че свързаните атрибути могат автоматично да променят свойствата си, когато се промени един атрибут. Този процес на моделиране е чудесен за проекти с много производствени изисквания. 

Например, изключително популярното решение на AutoCAD на Autodesk е предимно 2D CAD софтуер за архитекти, строители на домове и строителни инженери. Въпреки че можете да създадете основно 3D повърхностно и твърдо моделиране с AutoCAD, това не е ключова характеристика и определено не е толкова лесно, колкото работата със софтуер за параметрично моделиране. Точно това е ключовото предимство на SolidWorks.

Софтуерът включва и много полезни функции за редица индустриални приложения, като инструменти за моделиране, визуализация и инструменти за автоматизирано производство (CAM). С него можете да създавате плътни модели, както и да импортирате и манипулирате повърхности, да преглеждате модели в каркасен режим и да генерирате 2D чертежи от плътни 3D модели.

SolidWorks може да се използва и за технологии за адитивно производство

Също така, SolidWorks може да се използва и за технологии за адитивно производство, защото можете да запазите своя 3D модел като STL файл. Това е формат, необходим за преобразуване на данни от модел в G-код, с който 3D принтерът може да работи. Това обаче не е единственият начин да се използва SolidWorks за проекти за адитивно производство.  

Софтуерът разполага с инструменти, които отговарят на специфичните изисквания на AM методите /включително поддържащи структури/ и всяко изкривяване, което може да възникне по време на печат. Тези функции са изключително важни, особено при работа със скъпи материали като метали, например. И накрая, като се има предвид дизайнерската свобода, която технологиите за 3D принтиране позволяват, различни техники от рода на оптимизиране на топологията биха могли успешно да се приложат към моделите, което, от своя страна, е допълнителен начин за спестяване на материали.

Варна – най-добрата почивка в България на Черно море

Една четвърт от Балканския полуостров е заета от държава с три столици. Първият, официален, носи женското име София. Името на втория, столицата на хумора, е Габрово. Отдавна е известно на любителите на финия фолклорен хумор. Жителите на тази държава наричат ​​третия град своята морска столица. Всеки, който цени добра почивка на Черно море , рано или късно стига до тази страна и нейната морска столица. Става дума за – България , и голям град на нейното Черноморие – Варна .

Панорама на Варна

Курортният град Варна е най-важното пристанище в България, свързвайки страната с фериботни линии със своите черноморски съседи : Одеса , Поти , Кавказ и Истанбул. Варна се намира близо до границата с Румъния , в североизточна България . Името е наследено от малката река Варна, която е била отводнена в началото на миналия век. Варна е третият по население град в България: днес в него живеят около 400 000 души. Това е голям курортен, финансов и културен град на страната.

Почиването във Варна е лесно: градът е основният транспортен възел в България, разположен на 470 км от София . Близо до Варна, само на 7,5 км от центъра, се намира международното летище “Варна” . Неговият пътнически оборот е над милион души годишно. ЖП гара Варна приема влакове от цяла Европа. Автобусите се движат по 40 градски маршрута, а тролейбусите се движат по 3 линии.

Българите наричат ​​Варна перлата на Черно море. На северното черноморско крайбрежие одеситите също наричат ​​своя град. Кой е прав? Истината е в средата – Варна е израснала на мястото на гръцката колония Одеса. Украинската Одеса е кръстена на това древно селище. И двата града са перли …

Природата и климатът на Варна. “Морска градина”

“Морска градина” във Варна

Варна се простира по тесния Варненски залив . На запад от града се простира голямо варненско езеро, попълнено от водите на река Провадийска. Разположена в хълмиста местност, заобиколена от широколистни гори, лозя и овощни градини, Варна е на същата ширина като Кан, Монако, Ница и Ливорно . Климатът на този регион на България е близък до средиземноморския. Средната януарска температура е на разделение + 3,4 ° C, юли – + 24 ° C. Най-ниската температура е регистрирана през февруари през далечната 1929 г. -? 24.3 ° C. Интересното е, че най-горещият ден на варненското Черноморие се е случил година по-рано – 10 юли 1928 г. (+ 41,4 ° C).

Разположена на север от субтропичния пояс, през зимата Варна е повлияна от климата на умерения пояс: в района има слани и снеговалежи. През лятото, напротив, влиянието на тропиците е силно – понякога има знойни дни, с температури до + 40 ° C.

Във Варна няма дълга „бяла“ зима – снежната покривка не издържа по-дълго от няколко дни. Пролетта започва рано, от втората половина на февруари. От април започва климатичното лято, което продължава до средата на октомври. Черно море край Варна е топло – през януари средната температура на водата е +8 ° C, в средата на лятото – + 25 ° C.

Климатът позволява да се отглеждат средиземноморски растителни видове в околностите на града: киви, нар, ябълки, фурми, дафинови листа, ориз .

Почивката във Варна не може да изненада със силна буря – средната височина на вълните във Варненския залив е около 61 см.

Природният символ на Варна е Морска градина – парк, който се простира по Черноморието на 8 км. Основан е по дарения на гражданите през 1881г. Днес в парка има всичко, което обичат любителите на семейните почивки: атракции, зоологическа градина, аквариум и делфинариум. Екзотични алеи водят туристите до „ Моста на желанията “, преминаването по който, според местните легенди, допринася за сбъдването на всяка мечта. В този парк можете да си купите малка дървена бутилка розово масло – “мускал”. Купете го и месеци по-късно, в студен зимен ден, лятната ваканция на Черно море ще ви напомни за себе си със зашеметяващ аромат от “българската” бутилка …

Храна във Варна

Фото ястие от ресторант Варна

Във Варна има много ресторанти, кафенета и заведения за хранене. Ако планирате да прекарате няколко дни в града, не трябва да запомняте специално имената на каквито и да е ” специални ” ресторанти или таверни. Разходете се, разгледайте забележителностите и когато почувствате глад, огледайте се: наблизо определено ще има кафене. Вечерята в среден ресторант в центъра на града ще струва 8-15 евро на човек. За тези, които се съмняват, ето някои от най -добрите ресторанти във Варна :

Вила Марциана

Happy Bar & Grill

Ресторант и винарска изба Di Wine

Моето кафе от Ани Боланд

Бистро Modus

Наем или хотел? Къде да живея във Варна

Настаняване опции във Варна не се различават от опции в северната част на брега на Черно море – можете да наемете стая, апартамент, вила или къща, или престоя в хотел. Едностаен апартамент в близост до плажа ще струва от 40 евро на ден, в центъра на града – от 30 евро. Цените на хотелите започват от 25 евро. Най-добрите хотели във Варна:

Бутиков хотел Splendid

Хотел Плаза

Хотел Modus

Хотел Капитол

Хотел Реверенс

Няколко думи за историята на Варна

Историята на заселването на варненските земи започва преди хиляди години: археологически находки свидетелстват за развития човешки живот на тази територия през епохата на неолита . Тук е намерено най-старото съкровище в Европа – „Варненско златно съкровище“, което е на 5 хиляди години.

Първото селище е основано от траките. През 6 век пр. Н. Е. Гърците основават на нейно място колония, която наричат ​​Одесос. Добре разположеният град бързо се превръща в процъфтяващ център на търговия и култура. В началото на нашата ера римляните са го превзели, но не го унищожават, а допринасят за по-нататъшното му развитие.

Средновековието тежко осакатява Одеса – тя преминава от ръка в ръка от българи до византийци и обратно. През 1393 г. турците превземат града и го държат до 1878 година. Освободената Варна се превръща в едно от основните пристанища на Черно море . Споменът за историческите перипетии на територията на Варна и околностите й се пази от:

Римски терми и катедралата Успение Богородично;

часовниковата кула и Морска градина;

общ гроб на войници, загинали в руско-турската война;

археологически и етнографски музей;

Военноморския музей и Ренесансовия музей;

мавзолей на крал Владислав Варненчик;

Музей на медицината, Музей на историята и изкуството, Музей на Черно море .

Почивката във Варна е почивка в уютен град на Черноморието . Това е спокойна почивка в България . Това е един вид ваканция, която е по-добре да изживеете веднъж, отколкото да четете за нея няколко пъти. И нека Варна да бъде само началото на вашето запознанство със страната – все пак има много други добри курорти по Черноморието на България, като Несебър , Бургас или Поморие … Пригответе се за истински емоции!

Созопол – любим мой град

В българската държава могат да отличат значителен брой градове, които имат богато наследство и история. Такъв град е Созопол. От Черноморието на България той е най – стария град и също така взема участие в списъка със 100те национални обекта като позицията му е една от водещите – 8.

Градът се характеризира с богата история, и ако искате да го навестите и да се настаните в точно опреден хотел в созопол може да бъде реализирано безпроблемно, защото има множество перфектни оферти за море.

Като най- ранни заселници в този район могат да бъдат посочени тракийските племена. Преселници от Мала Азия през 610 г пр.Хр пристигнали в Созопол и те основали град държава и той получил името Аполония Понтика – на името на техния Бог Аполон. Трябва да се има предвид че Созопол е бил най- богатия по Черноморието като е имало засилена търговия. Основните видове търговия е била с вино, зехтин, платове и мед и др.

През последващите епохи града се е озовал под ръката на Александър Македонски, а неговия следващ владетел е била Римската империя. Апогеят на Созопол е достигнало до толкова високо ниво, че чак града е изградил своя колония – Анхиало (дн. Поморие).

През историческия период, през които е управлявал хан Крум града града е бил присъден към България. Градът е попаднал под османско иго и годината когато това е станало е 1445 и именно през този период се стояли дървените къщи, които може да зърнете дори и днес като обикаляте улиците в Стария град. След Освобождението Созопол се трансформира в рибарско селище с малки размери.

Сега града е доста притегателна и обаятелна дестинация за туризъм. Това е идеално място където може да се насладите една невероятна почивка на море. Има множество хотели в созопол, които осигуряват доста интересни и добри оферти, а може би най- голям, но може би този хотел в созопол интерес за вас би представлявал един хотел на брега на морето, и причината за това е че може да се събудите сутрин с една неизмерима гледка и сте разположени само нана метри разстояние от плажа.