Архив October 2019

Произвеждат ли се роботи в България? Има ли екосистема в сферата на роботиката у нас?
За да отговорят в пълнота на тези въпроси, от Професионална асоциация по роботика и автоматизация – PARA (член на БСК) направиха проучване, което показва интересни български успехи в сферата на роботиката:
• Българска компания изнася роботи за шест континента;
• Стартираща компания, разработчик на роботизирани системи, разработи ново поколение колаборативен индустриален робот;
• Българи създадоха робота Omnibot, който помага на хора с увреждания;
• Родна компания в сферата на потребителската роботика спечели наградата Best of IFA на най-голямото технологично изложение в Европа;
• Български лекари представиха 3D робот-асистирана операция на живо в рамките на европейски конгрес по роботизирана хирургия;
• Ученици от клуба по роботика QWERTY към ОУ “Васил Левски” – Разград, влязоха в топ 6 на световното състезание по роботика WRO Hellas в Русия;
• Европейски лидери в сферата вече имат инженерни хъбове и академии в България.
За да могат представители на всички тези страни за първи път да се съберат заедно, PARA и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), организират Robotics Strategy Forum 2019.
Форумът ще се проведе на 22 октомври 2019 г., в Inter Expo Center, като освен горепосочените факти, посетителите ще имат възможност да научат още много за развитието на роботиката и автоматизацията в България.
Събитието ще има три тематични направления: лекционни панели, експо зона и време за бизнес контакти. Лекционните панели ще обхванат темите за ролята на автоматизацията в българската индустрия, развитието на робо стартъпи, преподаване на STEM специалности, роля на държавата, както и правни и HR предизвикателства. Сред панелистите ще бъдат водещи експерти в сферата на роботиката като Алекс Харви, който е Генерален мениджър автоматизация и вградени системи в Ocado Technology и водещ експерт по изкуствен интелект и роботика, чийто анализи са публикувани във водещи медии, като QConLondon, Wired и BBC. В експо частта на събитието, посетителите ще имат възможност да видят от първо лице роботите на Giga Automata, Festo, ABB и iRise Mechanics, а във времето за контакти да обменят идеи, впечатления и ентусиазъм.
PARA възнамерява да използва експертните препоръки в тези пет различни направления, за да изготви пътна карта за развитието на робо сектора у нас.

Диети, диети навсякъде – палео, кето, нисковъглехидратно хранене, вегетарианство… Толкова много опции и толкова много варианти за хранене, но кой от тях може да се нарече най-здравословен или най-добър? Нито един, защото всеки от тях носи в себе си основите на здравословното хранене, които са неоспорими и важат за всеки вид хранене. Е, с малки изключения, защото при по-строгите ограничителни режими правилата са доста рестриктивни. Но тук няма да се фокусираме върху тях, а върху нещо много по-важно и стоящо съвсем в началото на всичко, а именно:

Какво разбираме под „здравословно хранене“

Нормално е да се почувствате объркани от всички противоречиви съвети за хранене, които ще срещнете. Ние искаме да ви предложим прости съвети, с които да ви покажем как да планирате, да се наслаждавате и да се придържате към здравословна диета.

Здравословното хранене не е просто мираж и не е запазена марка на фитнес инструкторите и трениращите, разбира се. Здравословното хранене може да се „практикува“ от всеки стига да е наясно с основните принципи, които го изграждат:

 • Съсредоточете се върху зеленчуците и плодовете, запознайте се с техники за готвенето им;
 • Избягвайте преработените меса – гответе месото чрез печене или задушаване;
 • Минимизирайте или изцяло забравете добавените захари – заменете с кленов сироп, агаве, стевия;
 • Вода – минимум 8 чаши дневно и по възможност пречистена чрез кана за филтриране;
 • Използвайте по-малко сол в готвенето и подправянето и заменете с хималайска сол;
 • Накисвайте варивата и бобовите храни, за да отстраните фитиновата киселина;
 • Запознайте се с различните видове мазнини и отстранете транс мазнините задължително. На тяхно място поставете кокосово масло, зехтин, био гхий;
 • Контролирайте порциите – за това ще отделим специална секция по-долу.

Поддържането на здравословна диета не се състои в стриктни ограничения, да останете нереално слаби или да се лишите от храните, които обичате. По-скоро става въпрос за това да се чувствате отлично, да имате повече енергия, да подобрите здравето си и да сте щастливи от храната, която избирате. Ако за вас е най-лесно направете си списък с всички любими храни или използвайте приложения като MyFitnessPal, за да получавате и готови предложения за рецепти и да следите макросите си.

Здравословното хранене не трябва да бъде прекалено сложно, а и няма нужда. Ако се чувствате претоварени от всички противоречиви съвети относно храненето и диетата, заложете на простички комбинации. Например, за вечеря – печено месо на тиган, скара или в мултикукър с порция зеленчуци – броколи и карфиол и една филия препечен хляб с хумус. Друго предложение за здравословна закуска – яйца на очи или омлет с един домат, половин краставица и ½ авокадо плюс чай или цитрусов сок. Все пак сме в сезона на настинките и вирусите и имаме нужда от имунна подкрепа, затова към сока може да добавите и джинджифил, а към чая – мед и лимон.

Използвайки тези прости съвети може да преодолеете объркването и да научите как да създавате – и да се придържате, към вкусна, разнообразна и питателна диета, която е толкова добра за вашия ум, колкото и за тялото ви.

Важно е да разгледаме и какво влиза в понятието „питателна диета“, като за целта ще обърнем внимание на една пирамида, но не от Гиза, а така наречената „The Harvard Healthy Eating Pyramid“.

Пирамида на здравословното хранене

Пирамидата за здравословно хранене е удобно визуално упътване за видовете и пропорцията на храните, които трябва да ядем всеки ден за добро здраве. Пирамидата съдържа петте основни хранителни групи, плюс здравословни мазнини, в зависимост от това доколко те допринасят за балансираната диета. Ето как изглежда и самата пирамида за здравословно хранене:

 

В нея се включват някои групи храни според това колко често трябва да присъстват в менюто и до каква степен са полезни за здравето.

Това са зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни масла и здравословни протеини като ядки, боб, риба и пилешко месо. Те трябва да присъстват в пазарската кошница всяка седмица, заедно с малко кисело мляко, тофу и растителна сметана (по избор).

Пирамидата за здравословно хранене също разглежда и други аспекти на здравословния начин на живот – упражнения, контрол на теглото, витамин D и мултивитаминни добавки и умереност в алкохола за хора, които пият.

В списъка за пазаруване трябва да включите:

 • Плодове и зеленчуци – без такива с много захар, основно зеленолистни, тъмнозелени, както и ябълки, цитруси, авокадо, други по избор;
 • Пълнозърнести храни, включително пълнозърнеста паста;
 • Здравословни мазнини като ленено масло, авокадово масло, зехтин;
 • Ядки, семена и бобови храни;
 • Риба и рибни продукти, като търсите продукти с MSC маркировка (за устойчив риболов);
 • Млечни продукти – кисело мляко, кефир, други по избор, без краве мляко;
 • Яйца;

Препоръчително порции за здравословно хранене

След като сте готови с определяне на вашите любими храни и какво ще сготвите с тях, може да пробвате и правилата за порциите, разработени от Harvard T.H. Chan School of Public Health. Според техните указания, в композицията на една порция храна влизат следните пропорции:

 • По-голямата част от порцията да включва зеленчуци и плодове – ½ от чинията: Стремете се към цвят и разнообразие и не забравяйте, че картофите не се считат за зеленчуци в чинията за здравословно хранене поради отрицателното им въздействие върху кръвната захар. Те имат среден към висок гликемичен индекс;
 • Заложете на пълнозърнести храни – ¼ от чинията: Пълнозърнести и непреработени зърна – пълнозърнеста пшеница, ечемик, пшенични плодове, киноа, кафяв ориз и храни, приготвени с тях, като пълнозърнести изделия имат по-мек ефект върху кръвната захар и инсулин в сравнение с белия хляб, бял ориз и други рафинирани храни;
 • Протеинова сила – ¼ от вашата чиния: Рибата, домашните птици, бобът и ядките са здравословни многостранни източници на протеини – те могат да се смесват в салати и да се съчетават добре със зеленчуци. Ограничете червеното месо и избягвайте преработените меса като бекон и наденица, кренвирши и подобни;
 • Здравословни растителни масла – умерено количество: Изберете здравословни растителни масла като маслиново, фъстъчено, авокадово, ленено и други и избягвайте частично хидрогенирани масла, които съдържат нездравословни трансмазнини. Не забравяйте, че ниско съдържание на мазнини не означава „здравословно“, а е важен видът им;
 • Пийте вода, кафе или чай: Пропуснете сладките напитки, ограничете млякото и млечните продукти на една до две порции на ден и ограничете сока от кутия до една чаша на ден.

Докато някои крайни диети могат да изискват друго, ние всички имаме нужда от баланс на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали в храненето, за да поддържаме здраво тяло. Не е необходимо да премахвате определени категории храни от диетата си, а по-скоро изберете най-здравословните опции от всяка категория. Точно така както са разпределени в пирамидата.

Преминаването към здравословна диета не трябва да е постижение или предизвикателство на всяка цена, а осъзнат избор. Не е нужно да сте перфектни, не е необходимо да премахвате напълно храните, които ви харесват и не е нужно да променяте всичко наведнъж. Изпробвайте, потърсете вашите рецепти и комбинации от здравословни храни, за да сте доволни от вашето собствено здравословно хранене.

Пожелаваме ви успех!