Архив April 2018

В големите вериги магазини, както и в по-малките квартални такива, разнообразието от хранителни продукти е огромно, буквално огромно. Предлагат се продукти за всеки вкус, предпочитания.

Малко са големите вериги, които сериозно внимание отделят на еко продукти и на био храни.

На за сметка на това, онлайн, а и не само, расте броя на отворените магазини, предлагащи качествена био храна.

Ако искате и Вие да се храните здравословно, с еко продукти, то можете да разгледате сайтът https://boutiqfoods.bg/.

Радостно е, че дори големите вериги магазини, за които стана въпрос по-горе вече отделят на даден щант само еко и био продукти, но разнообразието все още не е голямо и именно тук идва предимството  на специализираните магазини за екологично чисти храни.

 

В съответствие с медицинските препоръки човек трябва да консумира ежедневно повече от 500 гр. зеленчуци, но какво се случва, ако тези зеленчуци са произведени от некачествени продукти, с торве и химикали, които подобряват външният вид,  както и увеличават срокът на годност?

Сами се досещате, че подобни продукти могат да имат неблагоприятен характер за човешкия организъм. Естествено, ако не се прекалява, то последствия няма да има, но ако започнете да се храните с еко храни ,то гаранция, че ще усетите разликата  в най-скоро време.

Дилемата дали да се храните със здравословни еко храни, или да продължите с традиционните стои пред всеки едино от нас. Нещо повече, семейният бюджет често не ни позволява да консумираме изцяло еко храни, но има решение.

То се състои в следното: Намаляте количеството, за сметка на качеството.

 

Зеленчуците и плодовете  без вредни химикали, така нареченият BIO продукти се предлага в оранжерии. Но за да се направи това, е необходимо да се създаде екологично чиста земя, т.е.  място, което е далеч от промишлени зони, от магистрали и който не съдържа вредни химикали. Именно и това се явява основна причина за увеличение на цената на този тип продукти, тъй като сами се досещате, че е далеч по-трудно да се произвежда и отглежда подобен тип продукция.

Процесът на отглеждане на органични зеленчуци изисква по-внимателен подход, т.е. е необходимо да се внимава дали растенията имат достатъчно светлина, вода, хранителни вещества. В оранжериите също ще трябва да се поддържа определен микроклимат, така че растенията да могат да растат комфортно.

Още  днес разгледайте онлайн био магазин Boutiq Foods, внимателно подберете продуктите и поръчайте. Доставката ще стане в най-кратки срокове.

Мото сезон 2018 в Балгоевград – официално открит

Представям Ви една снимка, на която автор е Георги Костадинов с дрон&

Аз съм с десетият мотоциклет, след триколката 🙂

Всеки бъдещ шофьор трябва да премине специално обучение, което да го запознае с основните правила за управление на автомобила, пътната обстановка и нормативна уредба. Твърдението, че шофьорската книжка не кара колата донякъде е оправдано, но за да можете да застанете зад волана и да поемете отговорност за последиците от вашите действия е задължително да преминете успешно шофьорски курс. У нас както и в чужбина се предлагат шофьорски курсове управление на различни превозни средства. Най-масовите са категория В, която позволява на водачите да карат лек автомобил, мотори и мотопеди. Тенденцията, която е доста тревожна през последните няколко години е, че твърде млади шофьори едва взели документа за правоуправление на моторно превозно средство се качват на мощни автомобили и предизвикват тежки пътни транспортни произшествия. Именно поради това Държавата започна масирани акции за контрол на движението по пътищата както и по отношение на качествената подготовка на водачите.

Шофьорския курс няма да ви направи перфектния водач. Инстинктите, реакциите на пътя и адекватното маневриране в различни ситуации се трупа след години опит зад волана. Основата обаче, която дава един шофьорски курс е а ви направи концентрирани, да ви научи на елементарни маневри, познаване на пътната маркировка и пътни знаци, както и това как да пазите самите себе си и останалите участници в движението. Курсът е определящ за собствената ви безопасност. Шофьорската книжка ви дава право да управлявате, но това е и огромна отговорност, която трябва да сте готови да понесете. На първо място за да можете да шофирате трябва да сте дееспособен гражданин навършил пълнолетие. У нас се дава възможност на лица, които са навършили 16 годишна възраст да преминат такъв курс, но едва след навършване на пълнолетие да могат да управляват съответното превозно средство. В зависимост от категорията за която ще бъде проведен курса се изисква определена възраст, която водача трябва да е навършил. Освен това за така наречените тежкотоварни превози се изисква не само по-висока възраст, но и успешно преминат курс за водачи на леки автомобили.

Технически провеждането на шофьорски курсове се изпълнява в два модула – теория и практика. Естествено всеки млад и потенциален шофьор се вълнува най вече от това как ще се справи с шофирането в градски условия. Една тенденция, която се наблюдава напоследък е в това, че се избират по-малки и не толкова натоварени от гледна точка на движение градове, в които да се провеждат шофьорските курсове. Тук недостатъка обаче е в това, че когато започнете да шофирате в по-екстремни маршрути и попаднете в задръствания в натоварения трафик на големия град е възможно да се паникьосате и да предизвикате катастрофа. Затова е препоръчително да намерите инструктор или школа за шофьорски курсове, които се провеждат в града, в който ще шофирате. Така ще се запознаете с пътната обстановка, трафика и други важни особености по трасето.

При провеждането на каквато и да било категория за водачи на моторни превозни средства теоретичния материал е свързан първо със запознаване детайлите на превозното средство. За съжаление много от инструкторите разчитат на това, че курсистите им са наясно с възможностите, които дава Интернет пространството и дори избягват да отделят часове на елементарни технически познания като например какво означават сигналните лампи по таблото на автомобила. Това е особено важна информация, която на моменти мое да ви постави в комична ситуация. Не е нормално да не познаваш основните сигнали като дневни или нощни светлини, аварийни предупредителни светлини, които акцентират за това, че е време да смените маслото на двигателя или да отпуснете ръчната спирачка за да потегли автомобила. За един млад начинаещ шофьор е напълно нормално тази нова информация да звучи твърде сложно. Затова работата на инструктора, който провежда шофьорския курс е да Ви въведе в това начинание.

Първото сядане зад волана остава като един много важен спомен в съзнанието на всеки шофьор. Това, което задължително трябва да ви научи вашия инструктор е първо да нагласите седалката, огледалата и задължително да поставите предпазния колан. Това са трите основни правила и ако водещия курса ви научи, че това е особено важно то със сигурност при всяка сядане зад волана ще броите до три и ще следвате тези стъпки. Няма как да се научите да следите движението ако не сте заели удобна позиция. Настройването на огледалата също е съществен критерий, тъй като видимостта може да спаси живот и да предотврати тежък пътен инцидент. Коланът е задължителен аксесоар, който всеки шофьор и возещ се превозното средство трябва да постави. Така обезопасяваме тялото си от травми при удар с друг автомобил или друг предмет.

След като сте изпълнили трите основни стъпки следва запознаването с автомобилната система. В зависимост дали колата, на която ще се учите да шофирате е с ръчна или автоматична скоростна кутия е препоръчително детайлно да опознаете възможностите. След теоретичната част, която обикновено заема почти половината часове от целия курс следва да запалите автомобила и да потеглите. Първото каране се провежда в извънградски условия или полигон. Това дава възможност на начинаещия шофьор да се запознае с елементарни маневри като запалване на автомобила, потегляне, завои, шофиране назад, като и спиране. Преди да навлезе в градската лудница и трафика инструктора трябва да научи шофьора да се справя с основните маневри, както и да свикне с габаритите на колата. Независимо от това, че днес като часово измерение шофьорските курсове са доста ограничени и предизвикателството, пред което е изправен инструктора е да създаде дисциплинирани и отговорни водачи, които да спазват основните правила за движение по пътищата.

За съжаление много от завършилите шофьорски курс не са наясно с какво се захващат.  Оказва се, че са платили основно за документ, а дори нямат представа как да заредят с гориво автомобила си или да долеят  течност в казанчето за чистачките. Това е наистина тревожна статистика, затова ако сте решили, че е време да се снабдите с документ за управление на моторно превозно средство внимателно проучете кои инструктори могат да ви научат на това не само да шофирате, а да имате представа от това какво се крие под капака на колата. За да наречеш себе си шофьор не означава да седнеш зад волана и да завъртиш ключа. Всеки водач и собственик на лек автомобил или друго превозно средство задължително трябва да има елементарни познания, които се научават на шофьорските курсове, провеждани от съвестни и надеждни школи и инструктори.