Архив September 2017

 

Здравейте приятели. В настоящата статия ще Ви запозная с основните разлики между обикновената клавиатура, тази която повечето от Вас ползват и механичната.
Първо, да Ви запозная с причината, поради която пиша тази статия. Първо, клавиатурите са част от моят професионален и личен живот от много години! Помня първата си клавиатура, закупена от Варна. Било е 95-та година или поне там някъде. Е, днес, 2017 година, за първи път правя тест с механична, позната и като геймърска клавиатура.

Трябва да призная, че рядко съм внимавал с каква клавиатура пиша, тъй като съм се учил професионално по БДС на пишеща машина, при това механична пишеща машина, при която се изискваха много силни удари на пръстите, за да се получи пълен натиск и отпечатване на съответната буква или знак. Механичната ме върна около двадесет години назад, тъй като наподобява пишещата машина, но определено е доста по-добре.

Тук е мястото да кажа, че съм печелил национални състезания по бързо писане и благодарение на уменията и бързото ми писане днес лесно се справям с писането на статии, книги и други, но това е друга тема. Все пак да завърша мисълтта, искам да Ви кажа, че колкото по-бързо приемете писането като сериозна дейност, то толкова по-скоро това ще Ви донесе ползи, при това много.

И така, разликите между мембранната и механичната клавиатура основно се състоят в няколко етапа:

 1. Бутоните – при механичните клавиатури бутоните са с т.нар. суичове. Основно се предлагат от две компании – немска (Cherry)  и китайска (Kailh). И двете компании предлагат качествени продукти, така че по-важно е да видите как точно работят тези суичове.

От това изображение можете да видите методологията:

А тук, как действа мембранната, или опростената и по-евтина клавиатура:

2. Подсветката е вторият плюс при механичните клавиатури, която може да е с различни цветове. Аз лично не съм фен, но някой, предимно геймъри, биха се радвали на различни цветове.

3. Добрите параметри. Примерно, при механичната клавиатура, която ползвам към този момент, тя е RedragoN, на цена приблизително 100 лв.,  всеки един бутон има гаранция от 50 млн. натискания, което си е добре.

Плюсовете на механичната пред мембранната клавиатура са много, но най-важните са:

 • По-лесни и удобни за употреба, реагират на натиск по-добре;
 • Подходящи за хора, пишещи хипер бързо, какъвто съм  и аз;
 • Лесно се почистват;
 • По-здрави са, а тук искам да призная, след като свикна с клавиатура и тя се повреди ми става неприятно, тъй като привиквам;
 • Притежават Function бутон, с който могат да се управляват цветове, мултимедийни бутони по един привлекателен начин и други;
 • По-добре седят на бюро и са по-удобни – гарантирано и проверено;
 • Дизайнът им е една идея по-добър в повечето случаи;

Е, като всяко хубаво нещо има и недостатъци, а някой от по-важните такива са:

 • Цената – около три до десет пъти по-скъпи от обикновените. Към този момент на пазара най-скъпата, която видях е около 800 лева, в която е включен и touch, който е мултифункционален.
 • Шумът на суичовете в даден момент може да се яви и като недостатък. Примерно, ако се налага да ползвате компютър  в общежитие, а до Вас спи някой, в този случай не са удобно решение;
 • Почистването. Традиционните почти не се чистят, поне в повечето случаи, докато при механичните си трябва чистене. Поне на няколко месеца по веднъж.

И така, в обобщение трябва да призная, че никога не се е налагало да мисля и да купувам скъпа клавиатура, тъй като съм бърз и мога да пиша с всичко, клавиатура, пишеща машина и други, но днес, след като се реших да изхарчя един стотак за клавиатура от типа геймърска (не играя игри), но напоследък хардуера бива разделен на Gamers, BTC и  потребителски такъв, та най-вече исках да тествам. Е, споделям и информация с читателите на блога ми, за да прецените и Вие самите, дали да закупите нова качествена клавиатура,  или да продължите със старата си.

Все пак, важно е да кажа, че новата клавиатура ме прави щастлив, мотивиран, ще ми трябват едни 10 000 думи, написани на нея за да привикна на максимум, след което ще тествам бързината си.

Не се колебайте да похарчите 100-200 или 300 кинта за качествена клавиатура, тъй като ще Ви  подобри работоспособността, и ако не друго, то поне ще ви мотивира и нахъса.

 

Ето снимки на мембранната ми и на механичната:

Сигурно някой от Вас ще си зададат въпроси, от рода на: “Добре де, как така механична клавиатура на лаптоп? Или пък на утрабук, невъзможно е? Това е само за Desktop машини, нали?”

За подобни въпроси ще Ви представя и следното видеоклипче:

 

 

Професионални продукти от лидерите в производството на механизми за врати и прозорци, обков, силикони и много други.

С какво може да се похвали компанията? Най-вече с добрите взаимоотношения и парнтьорства с лидери, които са доказани в цял свят. Някой от по-важните компании, на които продукти Аксес Новело предлага продукти са:

Dorma, Dormakaba, GU, Dr. Hahn, Fapim, Tremco-Illbruck, Illbruck, Lavaal, Dorcas и други.

Ако търсите обков за Вашите врати и прозорци, спешно Ви трябват конкретни аксесоари за врати или прозорци, то фирмата е една – Аксес Новело АД.

 

Важно е да кажем и за основните цели на компанията. Една от основните цели на Аксес Новело АД е подсигуряването на продуктова гама, която задоволява нуждите и потреблението на потребителите и пазара, при това от изключително висок клас, без това да влиае на крайните цени.

В онлайн магазина на компанията ще откриете готови решения за стъклени врати, системи за плъзкане и повдигане, секюрити обков, панти за безфалцови врати, автомати и панти за врати от най-раличен тип, EPDM мембрани, прагове, оберлихт, силикони, компоненти за почистване на ПВЦ и алуминиева дограма, прекомпресирани ленти и много други.

Официален сайт, както и онлайн магазин на компанията е: http://access-novello.com/.

Любезни и добре подготвени технически служители са в очакване на Вашите запитвания, съвети и препоръки, с цел по-добра защита, по-лесно ежедневие и ремонтни дейности.

За бърза поръчка можете да се свържете още днес с А. Янева, която отговаря на телефон тел: +359 885 969 004. Също така можете да отправите своето запитване на email: sales@access-novello.com

или чрез формата за обратна врзъка, която се намира в секция “За контакти” в сайта.