Архив August 2017

Село Стара Кресна, заснето от фотографи на Благоевград ИЮ броени дни преди големите пожари …

Насладете се на красота, която може би след стотици години ще бъде възстановена…

Видеонаблюдението днес, през 2017 година се явява огромен плюс за хората, имащи имоти, но в същото време нямат физическата възможност да ги наблюдават.

Например, хората, които имат вили в села в близост до градовете, разчитат предимно на камерите поради няколко причини, по-важните от които са:

  • камерите сеят смут у потенциалните нападатели, крадците;
  • чрез камерите може да се залови престъпник, записите да послужат за доказателство и локализиране на този, който е проникнал в имота Ви и е извършил обир;
  • камерите могат също така да Ви помогнат да следите актуалното състояние на имота.

Ако говорим за корпоративната сигурност, то трябва да отбележим също, че потчи всеки търговски обект разполага с видеонаблюдение. Нещо повече, благодарение на камерите кражбите значително са намаляли.

Дали видеокамерите са достатъчни за защита на Вашият имот, то това е доста спорен въпрос, но е факт, че помагат сериозно. Няма как да пропуснем и това, че напоследък социалните мрежи играят доста сериозна роля при залавянето на престъпници. Собственици на търговски обекти, станали жертва на престъпление, често споделят в профилите си видео от обира, след което приятели и познати спомагат за бързото разпространение с призив да бъде локализиран и разпознат извършителят. Не липсват случаи и за обявяване на награда, в случай, че някой разпознае престъпникът.

Трябва да споделим няколко думи и за новите модели IP камери, благодарение на които лесно можете да видите какво се случва в дадено населено място, чрез достъп до Интернет. При това с висока резолюция, т.е. с високо качество на образа. Нарпимер, ако сте скьор и обичате да карате ски, но не знаете дали на Балкана има сняг, то проверка с ИП камера лесно може да Ви ориентира.

Съществуват редица онлайн магазини, локални компютърни фирми и такива, които предлагат изграждане на сървъри за видеонаблюдение, както и камери, чрез които да наблюдавате обектите си. Аз препоръчвам SPY.BG, тъй като фирмата е специализирана в предлагането на техника за локализиране на извършители на обири и спомагането за залавянето им.

 

 

 

 

Красотата на Рила Планина е неуписуема. Малко туристи посещават Югозападната част, но трябва да призная, струва си.

 

Тази част от Югозападна Рила Планина е най-високата. Извисяват се Ангелов връх, който е висок 2643 метра, Марков камък (2342м), Аризманица (2150м) и Вододела (2342м).
За да се стигне до този връх се минава през Хижа Македония
Тази част е позната още като седловината Айгидик, или Мечи проход

Ако и Вие сте решили да направите този преход, то ето и подробности.

  1. Трябва да се предвижите до местността Бодрост. Стига се през град Благоевград, минава се покрай парк Бачиново и само направо…
  2. Автомобилите се паркират на бариерата, в началото на парк Рила.
  3. Следва преход до хижа Македония. Важно е да кажа, че пътя е чакалиран, лесно и удобно се ходи. Има и преки пътища, през гората, които спестяват заобикаляне на завои. Време за стигане до хижа Македония – около 2 часа.
  4. Стигайки до хижа Македония – предстои по-сериозното изпитание, за да се стигне до Голям Мечи Връх. От самата хижа се вижда и Малък Мечи Връх, който е в другата посока и е значително по-лесен за преодоляване.
  5. За да стигнете до седловината Айгидик Ви трябва около 1 час сериозно ходене. Гледката си струва.

 

Ние тръгнахме 6 часа сутринта от Благоевград и около 12 на обяд бяхме на Голям Мечи Връх. Към 14 часа поехе обратно и в Благоевград бяхме 18 часа.

Време е за снимки:

И кратко видео от Голям Мечи Връх, за да усетите по-добре красотата на България:

За финал, да не пропусна, тази част е перфектна за велосипедно спускане. Следващият път с велосипедите…