Архив July 2016

Смоларски водопад – Македония, село Смолари – уникална красота, намираща се в подножието на планина Беласица.

Smolarski Vodopad Смоларски водопад - Македония

Този водопад е неуписуем и трудно може да се опише  с думи, най-добре е да се посети. Намира се на около 220 километра от София, на 120 от Благоевград, което си е наистина много близо.

 

slanchev-kolektor-topla-vodaПрез последните години слънчевите колектори за вода набират все по-голяма популярност сред хората, които искат да живеят природосъобразно и да спестяват пари от своите сметки за ток. Истината е, че тези системи са доказано ефективни и икономични, генирирайки същевременно изобилие от топла вода в дома ви. Те са подходящи при всеки климат, а горивото, което ползват (Слънцето) е безплатно.

Как работят те?

Ще се изненадате колко прост е принципа им на работа. Изложени на слънце, за започват да преработват слънчевите лъчи в така скъпата, но и необходима топлина, която след това се прехвърля към водата, която се намира в системата.

Една цяла соларна система е състевена от резервоар, вакуумен слънчев колектор, който от своя страна е изработен от специални двойни тръби с вакуум между тях. Имено в тези тръбите се осъществява преобразуването на попадналите лъчи от слънцето в топлинна енергия.

Съществуват два вида слънчеви колектори за топла вода и те са познати като активни и пасивни системи, като при монтажа на едните се поставят контролери и циркулационни помпи, а при другите не.

Навярно за повечето хора в България те са познати като активните – колектори с Heat Pipe тръби, а пасивните като колектори с термосифон.

Соларни системи с Heat Pipe тръби

При тях безспорно най-важния компонент са вакуумните им Heat Pipe тръби. Накратко основната разлика между тях и другия тип колектори е не само, че са двуслойни с вакуум между слоевете, а във втората тръба има медна тръбичка, в която всъщност тече циркулира специфична, незамръзваща течност подобна на антифриз, която се загрява от енергията на слънцето и отдава своята топлина към водата, която циркулира и отива в бойлера. Функционират достатъчно ефективно и в райони с по-ниски температури.

Те са с по-висока цената и заради факта, че при инсталация се поставят допълнителни неща като помпа, клапани, разширителен съд и контролер.

Соларни системи с термосифон

Те са с по-ниска цена от активните, но от друга страна тяхната ефективност също е по-малка. Според различни специалисти термосифонните системи са по-надеждни и издържливи. При тях водата преминава през системата, затопля се и увеличава своя обем, което води до нейното покачване. Колекторът трябва  да се монтира на по-ниско ниво от бойлера, защото топлата вода се покачва по тръбите и достига до него. Това явление се нарича естествена конвенция на водата. Колекторите с термосифон са надеждни, но трябва много да се внимава при тяхното инсталиране тъй като са тежки, поради причина е задължително предварително да сте проверили какво е състоянието на вашия покрив.

Ако искате да разберете повече подробности и полезни неща относно слънчевите колектори, то на www.emde-solar.com  ще откриете отговорите на всички въпроси, които имате за тези системи.

 

Âèäîâå ïëóãîâå MASS

Земеделството се практикува от векове. Един от най-основните инструменти в селскостопанството е плуга. Той се употребява тогава, когато фермерите искат да обработват своята земя. По този начин земята се подготвя за сеитба. Без оран, сеитбата е невъзможна. Така че, без плуг, няма оран. Ето защо плуга е толкова важен инструмент за фермерите. През последните векове плуговете са се развили изключително много, като в момента има редица разнообразие от тях на пазара.
Олекотения плуг е съвременния вариант на средновековния, който все още се използва в малките фермерски предприятия днес. Той съдържа едно голямо острие, което прониква в земята вертикално и я разбива. В миналото плуга се е дърпал от кон или бик, но днес това се прави от трактор. Докато острието се движи през повърхността, то реже, издига, преобръща и аерира почвата с едно движение. Ако към нея е добавено солидно количество тор, преди да се оре, плуга ще помогне този тор да проникне в желаната дълбочина.
Друг изключително популярен сред фермерите вид плуг е обръщателният, като при него се използват 2, 4 или повече остриета. Един ред ножове обръщат почвата на дясно. Един или няколко ножове се използват едновременно, а една бразда се създава от един нож. В края на браздата, ножовете се сменят и се прави ред в другата посока. Тези ножове са големи, тежки плугови части, които се задвижват благодарение на мощността на трактор.
Лозарският плуг е нисък инструмент за оран, посредством остри лопати. Той се използва при обработка на ниви и градини. Те преобръщат горния слой на почвата и подготвят културите за вегетация. Чрез тях се аерира земята и се снабдява с хранителни вещества и минерали. Обикновено се използва на пролет за сеитба, а есенната оран е за унищожение на всякакви насекоми.
Обръщателният плуг се използва за неравна почва. Чрез него фермерите могат да определят посоката, в която изхвърлят почва. Използват се за отстраняване на замърсяване и за отпускане на земята, преди засяване. Те са ефикасни в разбиването почва, тъй като глинести и твърди почви не биха били обработени ефикасно с този вид плуг.

Всички изброени видове плугове MASS и подробна информация за всеки от тях, можете да откриете на http://mass.bg/.