Архив September 2013

Bounce Rate или степен на отпадане – това е процента от посетители, които е напулснал сайтът Ви, ведага щом го е посетил.Bounce_Rate_Tips_Tools1
Всеки сайт има една основна цел и тя е – трафик! Трябва да правите сайтовете си така, че да имат голям трафик.

Степента на отпадане е важен елемент при задържането на потребителите във Вашият сайт. В тази статия ще Ви разкажем за възможностите да задържите повече посетителите в сайта си.

На първо място – дясната част на сайта – внимателно подберете кое съдържание да бъде там – там обикновено е горещата зона и най-кликаема и привличаща окото част.
Много от потребителите или в много голяма степен посетителите Ви идват от търсещи машини, от социални мрежи. Често те влизат в сайтът Ви и излизат, това е така, защото са прочели необходимата информация и нищо не ги е задържало. Ето защо дясната част е важна. Представете си ситуацията – влиза потребител от търсеща машина, прочита си информацията, до която е достигнал, обаче интерактивен банер го “примамва” и му отклонява вниманието – той откликва – и хоп, баунс рейтът ви се намалява.

Функцията “Най-четени публикации” е добро решение да бъде на видно място и лесно дотсъпна. Много често потребителите, след като прочетат информацията, която ги вълнува, се доверяват на общата аудитория и на това, което масово се чете.

Под първа точка трите най-важни компонента, които горещо препоръчваме са:
– Информация за автора – ако е блог или новинарски сайт, за автора на статията – снимка, кратка биографична информация или кратка част от типа За нас или нашата компания.

– Популярни статии или най-четеният раздел от Вашият сайт. По-горе обясних защо, прочетете го.

– Форма за абонамент или разпращщане чрез мейли – това е добро решение с цел, заинтересованите да могат да получават допълнителна информация, новини, полезни съвети и други.

Внимавайте, когато линквате сайта си! Важно е да зададете въпрос: Защо ми е линк в сайт Х, да води към моят сайт? Каква е причината? Полезно ли ще е и с какво?
За да намалите степента на отпадане е важно да получавате линкове само от сайтове, които са подобни на Вашите с подобна тематика. В противен случай Bounce Rate ще граничи с 80 – 95 %

Тук е мястото да спомена и кой е добър Bounce Rate и кой лош.
За добър считам баунс рейта, който е с показатели 50 – 60 %. Лошият е 80+ процента.

Различните типове трафик предразполагат към различен рейтинг на отпадане, и в тази статия очаквам в коментарите Вие да ми кажете дали знаете, кой тип трафик е най-добър с най-нисък баунс рейт. Очаквам коментарите Ви! Продължаваме по същество…

Друг важен фактор е хората да знаят за какво е Вашият сайт. Още от самото начало да знаят, че вашият сайт е за бизнес онлайн, за автомобили, че вашият сайт е тясно специализиран и профилиран, а не директория за статии – примерно.

Опцията “подобни публикации”. Направете този тип публикации открояващи се. По този начин близо 90 % от потребителите, четейки информацията, която са намерили, биха продължили да обогатят знанията си, прочитайки и подобните статии.

Въведете секция полезни съвети, упътване или други подобни. Много добре се приемат от потребителите. Привличат вниманието и често биват посещавани като второстепенно отваряне на Вашата страница. Това също би намалибо степента на отпадане.

Последният съвет в тази статия е: Споделяйте свободно Вашите успехи. Хората имат интерес да научат за тях. Особено важи за блогърите, но е правило за всички сайтове. Ако сте блогър, можете да споделите успехите си, впечатленията си от конференции, сертификати за Вас и Вашето обучение, новите титли, които сте взели и други.

Ако сте новинарски сайт, то можете да споделяте успехите си, статистики от посещенията си – само ако са много и впечатляващи цифрите :), получени награди за Ваши журналисти и други.

Ако имате сериозни проблеми с посещенията на Вашият сайт, можете спокойно да се обърнете към W-SEO.com за съвет или мнение.