Архив July 2013

Днес всички членове на АБК получиха по един имейл, сърдечно подписан от управителния съвет на Асоциацията, от който се разбра, че отново е предприета смешна борба срещу електронната библиотека “Читанка”. Този път оръжието на Асоциацията е цялото ФБР, което щяло да помогне да се закрият тези измамници, престъпници и измекяри от “Читанка”. Смях. Невярващ поглед. Смях. Буквално не знаеш да се смееш ли или да плачеш за книгоиздаването в България и неговата прекрасна Асоциация.
 Kindle_DX-pirate
Мили български издатели, молим ви, прекратете този фарс! Проблемите на книгоиздаването в България са толкова много и толкова сериозни, че чак е жалко и смешно да се захванете с една електронна библиотека и да обвините нея за всичките си парични загуби, след като имате възможност да вложите всички тези напразни усилия в доста по-ползотворни инициативи, целящи развитие.
Ние нямаме издателство, но ако имахме, съществуването на “Читанка” щеше да ни радва, вместо да ни пречи. Да, нека се качват книгите на нашето издателство (и тук е моментът да споменем, че всички влизали и теглили от този сайт са наясно, че книгите от последните 2-3 години не се качват в библиотеката, въпреки че има такава възможност – това е факт, който никой, разбира се, не споменава) и нека ги теглят хиляди хора. Не, мили издатели, не губите пари от тези хора. Това са или читатели, които така или иначе нямат средства да си купят вашите книги, или такива, които имат желание да си ги купят, но ги изтеглят, за да проверят качеството на превода и редакцията, или такива, които ги прочитат в електронен формат и впоследствие ги купуват за собствената си библиотека или за подарък, носейки ви многократно по-големи печалби, отколкото ако не бяха имали възможността да ги прочетат или поне да прелистят електронния формат. Би било хубаво да се зачетете в изказванията на Паулу Коелю, който ще ви убеди по вашия начин, в цифри и суми, че т.нар. пиратство покачва печалбите ви. Все пак е покачило неговите. А ако не покачи и вашите, вината си е само ваша, значи прочетената книга е била прекалено безсмислена и зле направена, за да бъде препоръчана или въобще закупена.
И не, моля, не ни казвайте, че “Читанка” не съществува с идеална цел и не помага на четящи хора, които нямат възможност да си закупят книгите ви. “Читанка” помага и то не само на тях. Помага и на учащите. Повярвайте ни, все пак, ние допреди месец бяхме такива и прочетохме много книги, които не можеха да се намерят в библиотеката на СУ, след като ги свалихме именно от “Читанка”.
Молим ви, не казвайте, че “Читанка” не спомага за това да печелите от все повече хора. Лично ние сме прочели десетки книги от виртуалната библиотека и впоследствие сме ги купили за себе си или за подарък. Нима това не е чиста печалба за издателите и книготърговците?
 Така че, недейте да пробутвате същите аргументи за затварянето на сайта, включващи обидни думи, като „престъпник” и забавни заплахи, като тази с ФБР.  Остава да извикате и агентите Джей и Кей от “Мъже в черно” да ви помогнат с извънземни сили в тази безумна акция. Единственото, което прави “Читанка” е нещо, което много от вас не могат да направят сами за себе си – води ви нови читатели (потребители!), кара все повече хора да искат печатните ви издания, разпространява съдържанието на вашите книги и го прави популярно сред доста повече хора. И ако сте достатъчно напредничави, няма да затваряте “Читанка”, а ще работите за пълното й озаконяване. Подкрепете я, както тя подкрепя вас и то безплатно. Направете го, ако не за читателите си, то поне за собствената си изгода. Поне за това.
Източник: