Ако най-после сте събрали смелост да инвестирате парите си в нещо полезно, каквато е покупката на слънчеви колектори, тогава приемете моите поздравления. Вие сте направили една отлична инвестиция, които ще ви се отплаща години наред. Благодарение на тези соларни системи вие ще си подсигурите целогодишно топла вода, без да се налага да плащате нито лев за изразходваната енергия по нейното затопляне. Освен това с тяхна помощ вие ще спестите и не малко пари от сметките за ток, защото всички знаем, че процента енергия, които всяко домакинство изразходва, за да затопли вода за битовите си нужди никак не е малък.

След като сте притежател на тези съвременни енергийни източници, вие трябва да помислите къде ще бъде най-добре да ги монтирате така, че да бъдат максимално ефективни. Ето и някои насоки за правилното им разположение:

Вакуумните слънчеви колектори за топла вода трябва да бъда монтирани на място, което е максимално огрято от лъчи на слънцето през целия ден, защото именно тези слънчеви лъчи са основния катализатор на системите.

Оптималният монтажен ъгъл на панелите се измерва спрямо хоризонта, като се има предвид и географската ширина на местоположението на колектора. Така например идеалната ориентация на колекторите е в посока юг, но в повечето случай соларните колектори с термосифон могат да бъдат монтирани в рамките на 30 градуса на юг, като така се възможността върху тях да пада сянка е минимална.

Обикновено колекторите се монтират на покривите, но това не означава не можете да ги поставите и на земята близо до вашия дом.

За да нямате проблеми със силните ветрове е задължително панелите да бъдат закрепени здраво към сградата или земята. В никакъв случай не може да се каже, че вакуумните колектори с „Heat Pipe” тръба са тежките, напротив. Можете да се уверите, че конструкцията е в отлична форма, дори когато системите са пълни с вода.

Няколко часа след монтирането им вие вече можете да разполагате с топла вода. Вашият нов най-добър приятел вече ще бъдат слънчевите колектори за топла вода.

Източник на статията: TopMaistor.com

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge