Сигурност при използването на социални мрежи

Сигурност при използване на социални мрежи

Имате акаунт във Фейсбук, Туитър, в други социални мрежи. Общувате, активни сте, обменяте съобщения, линкове, но замисляли ли сте се
дали всичко с личните данни е окей? Замисляли ли сте се, че можете да получите СПАМ, телефонно обаждане от натрапници, дори пробив във системи за опериране на средства.

В тази статия ще ви споделя малко съвети, които да ви послужат като средство за предпазване от общуването в социални медии.

Много е важно да знаете, че нещата се случват наистина много бързо, с темпове, които трудно могат да се овладеят.

Общуването в социални мрежи може да се превърне в кошмар, когато някой хакер пробие Вашият профил и използва личните ви данни с цел печалба.

Ето някой препоръки, които трябва да спазите:

1. Нежелани съобщения – СПАМ

Бъдете внимателни при получаването на съобщения, покани за групи, събития и други.
В много от поканите се крият зли помисли и вие можете да се превърнете в мишена

В практиката ми ми се е случвало да ме питат: Истина ли е? Получих мейл, в който пише, че печеля 10 000 USD – вие сами знаете отговора.
Ориентири за подобни намерения са: Ти печелиш, ти трябва да направиш нещо, дължиш нещо

2. Вируси в социалните мрежи
Социалните мрежи ежедневно стават все по-голяма мишена за шпионски софтуер.
Трябва да внимавате, да бъдете бдителни, да внимавате къде кликате – най-често зловредни кодове се крият зад банери с примамлив вид, подбуждащи интерес

3. Червеи
Ексепрти твърдят, че червеите ще бъдат насочени за придобиване на лични данни – електронни пощи, пароли, дата на раждане и други.

Тук съветът ми е наистина да не показвате цялата информация за лични данни – аз дори никога не въвеждам реални данни! Но спирам нотификациите за рожден ден де 🙂

4. Дупки в системите

Не се доверявайте на социални мрежи наподобяващи основните и предтсавящи се за такива
Също така бъдете бдителни за пропуски и пролуки в системите на основните социални мрежи

5. Флаш атаки
Експерти твърдят, че до този момент стотици хиляди сайтове са били изложени на риск, в резултат на използването на Adobe Flash
Трябва да бъдете внимателни с приложенията за забавление в социалните мрежи като Фейсбук и Myspace

6. Фишинг за приятели
Може да получите покана от приятел за посещаване на определен сайт, който е преправен на оригинален със собствена база от данни. Бъдете бдителни!
Не се доверявайте, когато получите линк от приятелите – възможно е той да е генериран автоматично, или причинен от вирус на отстрещната страна.
Всичко е във ваши ръци!

7.Всичко свързано с пари
В киберпространството атаките срещу сайтове на социални мрежи стават все по-често явление, и то с финансови интереси

Ще получавате стотици предложения за лесни пари! Зад 99.9% от тях се крие измама! Не сключвайте сделки внимателно, правете обстойни проучвания.

Всички социални мрежи наблягат на сигурността и тепърва ще има преходи към нови политики за сигурност.
Каквото и да направят издателите на онлайн приложения, крайната дума имате ВиЕ! Вие трябва да внимавате с действията си, за да не донесът за лоши последствия

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment

 1. Андрей Димитров

  Има нужда и от такава статия, дано хората наистина да станат малко по мнителни по отношение на соц мрежите! Ама телевизионните реклами са виновни с реплики от типа:

  Споделяй на воля, изживей лятото.. с новият смартфоун… виждаме света като теб…

  и общо взето такива релаксинг рекламки, които предразполагат лапетата да си шерват и най-интимните снимки и данни.

 2. Живко

  Сега като прибавят и интеграция на електронна поща във Faceboo ще стане съвсем весело. Не си споменал за фишинга на Facebook във Facebook – приложение, което води навън и ти иска потребител и парола от Facebook, повечето хора не са наясно, че начина на функциониране на подобни приложения не изискват пароли за достъп. Имаше доста хора, които изпищяха, че са им откраднати акаунти, а реално те сами са си ги дали 🙂

 3. Петър

  Напълно съм съгласен с гледната ти точка. Чак да ползвам фалшиви имена не, но рядко въвеждам подоробности около личните си данни в интернет.

 4. Андрей Димитров

  Я, кой си е сложил like бутонче 🙂

 5. Moncler Jackets

  Не си споменал за фишинга на Facebook във Facebook – приложение, което води навън и ти иска потребител и парола от Facebook, повечето хора не са наясно, че начина на функциониране на подобни приложения не изискват пароли за достъп.
  http://www.monclerjackets-it.com/

 6. Ime3

  много хубава тема. хората не обръщат много внимание на сигурността си в интернет особенно малолетните и трябва да обръщаме все по-голямо внимание на тези неща