Правец 8 бил откраднат от Моторола

Българската държава е откраднала технология от “Моторола” в края на 70-те години на миналия век, за да може да стане факт сглобяването на първия български компютър, съобщи Огнян Генов, уредник в библиотеката в Хасково, цитиран от “24 Часа”.

Прототипът на машината “Правец 8” е там благодарение на сестрата на създателя му Антон Антонов Венета Антонова.

8-битовият микропроцесор е български, а паметта му е 512 байта“, поясни уредникът Огнян Генов. По онова време Западът е забранявал продажбите на технологии за изчислителни устройства в Източния блок заради възможността им за употреба за военни цели.

Машината навремето служела за математически операции, но можела и да приема данните от магнетофонна лента и да управлява промишлени инсталации.

Брат ми се е сдобил с устройството като бивш преподавател в тогавашния ВМЕИ в София. Как точно обаче се е добрал до частите и е направил прототипа, не ми е известно“, каза още сестрата на учения по телефона от Англия.

Много сме горди с дарението. То е изложено на публично място във фоайето на регионалната библиотека, заедно с други експонати“, каза и шефката на читалнята Тонка Койчева.

IT специалисти предполагат, че всъщност навремето Държавна сигурност е откраднала технологията за производството на микропроцесора.

Тогава в България е имало изчислителни машини на Ай Би Ем, но те не са били с микропроцесор, добавиха още специалисти.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1646882026

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment

 1. Игри

  Абе пълни измишлиотини. Тъпото е, че никой не признава заслугите на България в развитието на технологиите. Точно ние сме поставили стъпките!
  .-= Игри´s last blog ..Новите PC игри =-.

 2. admin author

  Знаеш ли, аз също смятам, че не българин стои зад първия компютър.
  Тази тема е доста деликатна. Германците смятат, че това германец, американците – че е американец, Българите – че е българин.

  Моите наблюдения от опита и от проченето по темата в световни енциклопедии е следното:
  Първият компютър е създаден от група учени от цял Свят, работещи за USA

 3. Христо Рачев

  Браво на другарите от ДС едно добро дело да свършат.