Архив December 2013

Тъй като още в края на 2013 година нее малко объркано и един ден в седмицата се работи, други четири не, Ви прилагаме и списък с почивните дни за 2014 година.

2014

Ето и официалните празници през 2014 година:
1 януари
– Нова година.
3 март – Ден на Освобождението на България от османско робство.
18, 19, 20 април – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово.
1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.
6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия
24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
6 септември – Ден на Съединението
22 септември – Ден на независимостта на България
1 ноември – Ден на народните будители
24, 25, 26 декември – Коледа

Днес ще пиша за гнусотиите, които човек може да засече, браузвъйки в социалните мрежи.
Ще говоря в частност за социалната мрежа Facebook.
facebook
Страхът и най-тънкото чувство, което може да бъде засегнато у човек, бива засегвано ежедневно по десетки пъти, а може би и стотици.

Това е чувство, което обикновено при човек би трябвало да реагира само в критични моменти, когато е в опасност и адреналинът взима своето и помага за справяне със спешни задачи.

Другото чувство, което ежедневно бива засегнато, то това е състрадателност. Всети трети пост ни кара да съчувстваме, да бъдем съпричастни.

Ще Ви дам пример, след което ще обобщя и мислите си, за да бъда разбран правилно.

Пример: Клип в който се показва как жена с бял цвят на кожата е унижавана, съблечена гола, и тъмнокожи стоварват павета върху нея. Покъртителен пример, гледайки го човек си казва…. “каква е тази жестокост?”, “Бива ли подобно нещо” и други.

Е, гледайки такова клипче, човек наистина се натоварва, следите от видяното, макар и не пряко и не на живо, оставя трайна следа, кара ни да се замислим, натоварва ни.

Кой пуска подобни клипчета? Е, отговорът е прост, тинейджъри, жадни за някой друг доларов цент.

Как биха се забранили подобни публикации? Лесно, социалните мрежи предоставят възможността от репорт. Е да, обаче когато репортнеш, то трябва да мине час, два или понякога денонощие, за да бъде свален покъртителен материал, т.е. това, че има репорт не е никак достатъчно.
За 24 часа обикновено подобни клипчета биват гледани от стотици хиляди.

Моето мнение: Социалната мрежа Facebook мина всякакви граници, изследвайки три акаунта с различен тип аудитория, то установих, че свободата да споделяш е преминала всякакви граници и човешки норми и трябва спешно да се въведат промени и да се вземат мерки.

Причината: Основната – агресията. Склоняването към агресия.

Свидетели сме на жестоки неща, случващи се навсякъде около нас. Не ни трябват повече ужасни новини, жестокости и гадории.

Чувал съм, че по времето на Тодор Живков по национални медии не се е съобщавало за това, че някъде по света е станал обир на магазин, или че въоръжен е нахлул някъде си, сякаш с отварянето към света и любопитството към останалата част от света ни идва в повече.

Връщам се на социалната мрежа Facebook, но с уточнението, че това важи и за останалите международни социални мрежи.

Всеки ден сме свидетели на поне един материал, отключващ агресия.
СТИГА! Аз лично свеждам до минимум използването на социалните мрежи, съветвам и Вас, читателите на блога ми да направите същото.

Времето, прекарано във фейсбук, заменете в: спорт, гледане на филм, четене на книга, четене на енциклопедия онлайн, слушане на релаксираща музика, играене на игри (без да прекалявате), медитация, зумба и каквото още се сетите, само не си губете времето с нещо, което освен, че ви “яде” от личният живот, ви и вреди.