Архив February 2010

Един от най-добрите форуми за SEO, Маркетинг в света е с обновен дизайн.

Днес останахме приятно изненадани от новата визия. Като цяло тази визия изглежда доста привлекателна и радва окото.

Ето и как изглежда сега форума

Българската държава е откраднала технология от “Моторола” в края на 70-те години на миналия век, за да може да стане факт сглобяването на първия български компютър, съобщи Огнян Генов, уредник в библиотеката в Хасково, цитиран от “24 Часа”.

Прототипът на машината “Правец 8” е там благодарение на сестрата на създателя му Антон Антонов Венета Антонова.

8-битовият микропроцесор е български, а паметта му е 512 байта“, поясни уредникът Огнян Генов. По онова време Западът е забранявал продажбите на технологии за изчислителни устройства в Източния блок заради възможността им за употреба за военни цели.

Машината навремето служела за математически операции, но можела и да приема данните от магнетофонна лента и да управлява промишлени инсталации.

Брат ми се е сдобил с устройството като бивш преподавател в тогавашния ВМЕИ в София. Как точно обаче се е добрал до частите и е направил прототипа, не ми е известно“, каза още сестрата на учения по телефона от Англия.

Много сме горди с дарението. То е изложено на публично място във фоайето на регионалната библиотека, заедно с други експонати“, каза и шефката на читалнята Тонка Койчева.

IT специалисти предполагат, че всъщност навремето Държавна сигурност е откраднала технологията за производството на микропроцесора.

Тогава в България е имало изчислителни машини на Ай Би Ем, но те не са били с микропроцесор, добавиха още специалисти.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1646882026

Талантливите млади програмисти на България и тази година ще имат възможност да покажат своите умения в станалото традиционно Национално състезание по уеб дизайн и програмиране WEBLOZ ’10, чиито финален кръг ще се проведе на 23 – 25 април 2010 г. в гр Лозница.
Това е четвъртото издание на събитието, което традиционно се спонсорира от СуперХостинг.БГ. За първи тази година надпреварата се подкрепя и от Българската уеб асоциация и Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ.

Състезанието ще се проведе в две категории, с подобрен на предишните издания регламент, ново жури и усъвършенстван формат. В него могат да участват ученици от VІІІ до ХІІ клас от всички училища в страната. Те ще трябва да защитят пред комисия собствени проекти в две категории – „Уеб дизайн” и „Интернет програмиране”. Екипите ще са от максимум двама ученика, като един екип ще може да участва само в една категория едновременно.
Успоредно със самото състезание, тази година гостите ще имат възможност да слушат интересна лекционна програма, с участието на специалисти с дългогодишен опит, които ще говорят за новите технологии, похвати и добри практики в сектора.
WEBLOZ ’10 ще се проведе в два кръга. В рамките на първия от всички регистрирани ще бъдат допуснати по 20 проекта във всяка категория. Срокът за регистрация на екипите и проектите е до 7 март, гласуването за тях ще продължи до 14 март, а ден по-късно ще бъдат обявени проектите, класирани за втория кръг.
Оценяването в първия кръг ще се извърши от голямо жури (над 20 човека), като всяка фирма от Българската Уеб Асоциация ще има представител в него, а свои членове ще имат и компании извън асоциацията. Всеки член ще реши за кои 20 проекта да бъде даден вот за да продължат в следващия кръг и първите 20 с най-много събрани вота, ще бъдат допуснати до него. Оценяването ще се извършва онлайн чрез сайта на състезанието. Вторият кръг ще се проведе на живо в гр. Лозница, Разградска област.
Нагрaдният фонд на състезанието отново ще е над 3 000 лв., като организаторите са се постарали и тази година да подготвят много мотивиращи поощрителни награди. За трите години, през които е провеждана надпреварата, са участвали над 100 екипа с над 130 участника и са раздадени награди на стойност над 11 000 лв.
Основните цели на състезанието са да постави в конкурентна среда неговите участници и да стимулира развитието им, като същевременно им дава свободата да подготвят продукт по тяхно желание и с технологии, предпочетени от тях. Регистрацията на проектите вече започна.
Източник: